СЪВЕТИ ЗА НОСЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА КОВИД-19 КРИЗА

Настоящата ситуация, при която се препоръчва социална дистанция и ограничаване на контактите, изисква приспособяване и от родители, и от деца. Носенето може да бъде пряк отговор на тази нужда, поне когато става въпрос за по-малките.

Сигурността сме ние

Бебеносенето работи изключително добре за укрепване на връзката между родителя и детето, особено в първите месеци след раждането, когато бебето е зависимо от майката. В прегръдката й то е в естествената си среда, слуша сърдечния й ритъм и това е музика, която познава много добре още от утробата. Другото познато чувство е на сигурността. Носенето позволява на майката да долови и най-малкия знак, показан й от бебе, чиято способност да общува все още не е развита. Що се отнася до по-големите деца, носенето им може да увеличи интереса на детето към откриването на света, докато изследват околната среда извън безопасността на прегръдката на мама и татко.

Децата може да не разбират всичко, но през повечето време усещат какво се случва около тях. Също така, те често адаптират своите реакции към реакциите на близките си. Що се отнася до стимулите, е важно да сте умерени и винаги да следите реакциите на детето, защото  тогава те могат да са полезни за него, стига да не го напрягат и да причиняват неприятни чувства. Стимулацията може да се сравни с пускането на музика на дете: музиката може да има положително въздействие,  но ако е твърде силна, тогава може да причини стрес и да увреди слуха. Същото е и с носенето с лице напред.

Нека да слушаме детето си

За родителите, които избират бебешка раница с  предна позиция, е важно да имате предвид няколко неща. В допълнение към това, че бебето трябва да седи самостоятелно, да има добър контрол на врата и главата, трябва да е на определен когнитивен и емоционален етап от развитието си, поради което се препоръчва да използвате тази поза, когато бебето е на около 6 месеца.

 

Стимулите са много важни тук, тъй като бебето е лице в лице с околния свят. Ако родителите забележат, че детето няма контакт с очите, трябва да го обърнат с лице към тях, когато го носят. Правилото е просто: ако карате дете в количка с лице напред, тогава можете да направите същото с ергономичен носител – при условие, че ще усещате детето си още по-близо, когато го носите, отколкото когато е в количка.

Можете да улесните носенето, като изберете ергономична носилка – ергономична за родителя и детето във всички носещи позиции. Когато избирате модел, уверете се, че раницата, която купувате, има одобрението на Института по дисплазия на тазобедрената става и AGR Spinal Health Organization.

 

Как да разбера, че раницата е ергономична? За детето е важно да има широк панел, така че бедрата му винаги да са в положение “М”, а гръбначният стълб да се поддържа в положение “С”. Удобната за родителя раница ще разпредели  теглото на детето върху торса, раменете и бедрата на родителите. Подплатен колан или лумбална опора и подплатени презрамки са определено нещо, на което трябва да обърнете внимание при закупуване на носилка. Не забравяйте: важно е да се чувствате комфортно, докато носите бебето си, защото само така ще му се насладите максимално!

Цялото семейство може да участва!

Също така е важно да нарушим стереотипите, според които носят само майките. Бащите могат да носят и да бъдат толкова чувствителни към детето, колкото майките. Освен това сега, когато в повечето случаи и двамата родители са у дома, би било чудесно и двамата родители да участват в носенето. В крайна сметка по този начин предоставяте на партньора си така необходимия момент „за себе си“, или да се посвети повече на по-голямото дете.

 

Напоследък забелязваме, че по-големите братя и сестри (ако възрастовата разлика е достатъчна) могат да се включат в грижите за бебето, като го носят в раницата. Ако все още не са достатъчно големи, те могат да имитират мама и татко, като използват раница за кукли или плюшени играчки, което ще допринесе за спокойствието им и ще ги забавлява на закрито или по време на разходки.

 

В крайна сметка е важно да запомните: във време, когато несигурността е реалност за нас, безопасността на нашите малки е безценна.